Een goede nachtrust

23-06-2023

Eén derde deel van je leven dat je slaapt heeft een doorslaggevend effect op de andere twee derde delen van je leven.

Tenminste één derde deel van je leven moet je slapen wanneer je alert, in een goede stemming, creatief en de hele dag vol energie wil zijn.

Voor de gemiddelde persoon betekent dit dat je ongeveer 24 jaar in bed ligt. Mits je het slaapproces voldoende tijd geeft met de juiste omstandigheden geeft het nieuwe energie. Het herstelt, verjongt en voorziet je lichaam en hersenen van nieuwe veerkracht.

Met goede en gezonde slaap verhoog je: energie, stemming, geheugencapaciteit, creativiteit, recreatievermogen, denkvermogen, gezondheid, alertheid, prestaties.

Slaap speelt een onmisbare rol in je dagelijkse lichamelijke en emotionele gezondheid en welzijn. Verschillende studies tonen het duidelijk verband aan tussen de kwaliteit van jouw slaapsysteem en de kwaliteit van jouw slaap. Je matras en bedbodem zijn zeker en vast na 10 jaar aan vervanging toe, je hoofdkussen al na 3 jaar.

Als je de levenscyclus van jouw slaapsysteem in de gaten houdt, win je gegarandeerd een extra uur slaap per nacht. Om zo nog meer te genieten van je leven.

Investeren in slaapcomfort is een uiterst belangrijke investering voor jezelf en je eigen welzijn en gezondheid. Dit rendeert op lange termijn, want je brengt tenslotte 1/3 van je leven door in bed.

De 10 geboden voor een goede nachtrust

1. Voorbereid gaan slapen: ontspan, eet en drink niet te veel voor je gaat slapen.
2. Maak van je slaapkamer geen nest: verlucht je kamer en verschoon je beddengoed regelmatig. Ideale temperatuur is 16 à 18 graden.
3. Buiten met dat lawaai: zorg ervoor dat het zo stil mogelijk is in je kamer.
4. Een goed bed is goud waard: met een goed bed bedoelen we een matras en een bodem die voldoende ondersteunen. Vervang jouw matras elke 10 jaar.
5. Kies een bed dat bij je past: houd rekening met je lengte, gewicht, slaaphouding, eventuele allergieën en transpiratie bij de keuze van je matras en bedbodem.
6. Ook je kussen is een hoofdzaak: je kussen moet een goede ondersteuning geven en om de 3 jaar vervangen worden.
7. Volg je eigen ritme: het staat vast dat het beter is om kort maar krachtig te slapen dan lang en onrustig. Hoewel de ene persoon al meer slaap nodig heeft dan de andere.
8. Een goede bedbodem moet niet alleen ondersteuning geven aan je rug, maar ook aan je matras.
9. Weg met die versleten matras: omdat een matras na 10 jaar niet meer voldoet aan kwalitatieve en hygiënische normen, kan ze de oorzaak zijn van rugpijn en allergieën.
10. Zie het groot: elke nacht draai je je 40 tot 70 keer om. Voldoende plaats is belangrijk.


Met gezond verstand en de juiste informatie kom je zeker tot een goede keuze. Je zal merken hoe heerlijk het is om uitgerust wakker te worden.